2021-08-31 10:00:10

Őszi-téli bőrápolás rejtelmei

Az biológiai öregedés okozta bőrszárazságot belső és külső tényezők egyaránt befolyásolják. A bőr működésében az idő előrehaladtával számos fiziológiai változás megy végbe.
A bőr védekezési képessége gyengül, anyagcseréje folyamatosan lassul, így a bőr fokozatosan szárazabbá válik, veszít rugalmasságából, tónusából. A fokozott szárazság- érzetet kísérheti hámlás, viszketés is. A felszínen apró barázdák és ráncok jelennek meg, amelyek az idővel sokasodnak és fokozatosan mélyebbé válnak. Cikkünkben Szűcs Ágnes, esztétikai szakember ismerteti velünk a legfontosabb tudnivalókat az őszi-téli bőrápolással kapcsolatban.

 

Mitől függ a bőrünk épsége? 

Genetikai hajlamtól, egészségyügyi állapottól és életmódtól is függ milyen ütemben öregszik a bőrünk.  Az egyes évszakokban jellemző időjárás eltérően hat a bőrre, a nyári napos hónapok éppúgy megviselik, mint a téli szeles- hidegek.

Évszakváltáskor kezelhetjük a nyár okozta bőrproblémákat, bőr-károkat és felkészíthetjük az őszi-téli időjárásra.

 

bőr, bőrápolás, őszi bőrápolás, bwnet online időpontfoglaló program

 

Nyár okozta károk

Bár a nyári mértékletes és megfelelő időben szabadtéren tartózkodás jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, az UV-sugarak hatására a bőr elveszíti rugalmasságát, a hidratáltsága csökken, a felső hámréteg megvastagszik, benne szabad gyökök képződnek, kialakulhat vagy  mélyülhetnek a barázdásk/ráncok, a bőr pórusai elzárodnak, a hámréteg megvastagodásával, kialakulhatnak vagy felszaporulhatnak a pigmentációk. 

Teljes bizonyossággal állítható, hogy az UV sugárzás hatására gyorsul a bőr öregedése, károsodik a bőr. Tehát az öszi- téli időszakban mindenképp fokozott figyelmet igényel a nyári időszak utáni regeneráció!

Az évszakváltás miatti bőrünket amúgy is viszontagságok érik, hiszen kint a szél, a nagy hideg, bent a túlzott meleg, a száraz levegő, a távfűtés éri és ezek mind-mind hatnak a bőrre. 

E szélsőséges viszonyokra érzékenyen reagál; száraz tapintásúvá válik, viszket, megvastagodik a szaruréteg. A faggyútermelődés felszaporodik, oxigénhiány lép fel a szövetekben, kitágulnak a hajszálerek, a bőr kipirul, súlyosabb esetekben látható hajszálértágulatok alakulnak ki.

 

bőr, bőrápolás, őszi bőrápolás, bwnet online időpontfoglaló program

 

Megoldások

Konzultálj, kezeltess!

A bőr megújulása, az elhalt hámsejtek eltávolítása nemcsak az évszakváltás szempontjából, hanem a bőregészség szempontjából is elsődleges. Ebben az időszakban érdemes szakemberhez fordulni, bőrmegújító kezeléseket, sejt- renegeráció igénybe venni. Otthonra bőrproblémának és bőrtípusnak megfelelő rutin kialakításában a szakember segítségét kérni. Amennyiben a megfelelő tisztító és ápoló termékek kiválasztása megtörtént és a mindennapi bőrápolási rutinba építettük, a szakemberrel való kezelési időpontban a regenerációra és a stimulációra lehet fókuszálni. Amennyiben hámlasztó kezeléseket alkalmazunk vagy olyan technikákat, technológiákat vetünk be, melyek elérik a hám- irha rétegét illetve a hámba hatolnak, stimuláljuk a bőr saját regenerációs, öngyógyító folyamatait. 

Így a páciens bőr problémájának és az egészségügyi állapotának megfelelően választott kezelések hatására az őszi- téli időszakban, hónapról hónapra egészségesebb, ellenállóbb bőr struktúrát elérve fiatalodik. 

Legyen szó fókuszált ultrahang-, rádiófrekvencia-, felszíni-, közép- mély peeling-, mikrotűs kezelés-, mezoterápiás kezelés-, vagy beavatkozásról. 

Válts arckrémet!

A nyári időszakban általában mindenki jobban kedveli a vizes állagú, hamar felszívódó termékeket, viszont a fűtésszezon és a hidegebb beköszöntével szinte minden bőrtípusnak szüksége lesz lipid- pótlásra is. A bőr szárazsága ilyenkor fokozódik, az ellenálló képesség pedig csökken, sokak tapasztalhatják, hogy bőrük vízhiányossága mellé jelentős érzékenység is társul. Ezekben az esetekben nagyon fontos a bőr tápanyag ellátásának harmonizálása, melynek remek eszközei a vitaminos arcápolók, és a különböző ápoló és hidratáló anyagokban gazdag pakolások.

A szeles, hűvös idő kiszárítja, érzékennyé teszi a bőrt, ezért télen előnyben részesülnek a magasabb zsír- és hatóanyag tartalmú krémek. A hidratáló krémek és sok vízmegkötő faktort tartalmazó szérumok, krémek használata odafigyelést igényel a hideg, szeles időszakban.

Előnyben azok a krémeket, amelyeknek gazdagabb az összetétele, többféle antioxidáns keveréket tartalmaznak, vitalizálnak is, frissítik és javítják a bőr természetes vízmegkötő képességét. A faktorszámot továbbra is érdemes figyelembe venni, hiszen attól függetlenül, hogy az idő hűvösebbre fordul, UV- sugárzás téli időszakban is károsítják a bőrt.

 

bőr, bőrápolás, őszi bőrápolás, bwnet online időpontfoglaló program
 

Életmód hatása a bőrre

A kiegyensúlyozott táplálkozással is sokat tehetünk bőrünk egészségéért. Az antioxidánsokban gazdag ételek, a zöldségek-gyümölcsök segítik a szervezet vitalitásának fenntartását, megőrzését. A változatos táplálkozás, a megfelelő tápanyagok lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik az oxidatív stressz káros hatásait. 

A nyáron felhalmozott vitamin készletek ősszel hamar kimerülnek, ezért fontos, hogy pótolni őket. Az B-vitaminok védik a bőrt a gyulladásokkal szemben, a C-vitamin pedig antioxidás-tartalmának köszönhetően a ránctalanításban játszik szerepet. A D-vitamin szintén az egészséges bőr-szerkezetért felel, az E-vitamin öregedésgátló hatással bír. 

 

 

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz

Online Időpontfoglaló Rendszer és Szalonszoftver Komplex Ügyviteli Megoldásokkal_bwnet

Kövess minket az Instagramon

 

Online Időpontfoglaló Rendszer és Szalonszoftver Komplex Ügyviteli Megoldásokkal