2023-08-10 12:40:51

Így készíts különleges fonatot! - Step-by-step Bencze Mátétól, a hajfonatok mesterétől

A hőségben mindannyian jobban szeretjük, ha tincseink nem omlanak a vállainkra, így egyre praktikusabb viselet a különböző hajfonatok. Bencze Máté munkáját rengetegen követtétek a YouTube csatornáján, mára pedig a TikTok oldalán, ami nagyban hozzájárult például saját hajfonó versenyének elindításához. Mátét, a hajfonatok mesterét kérdeztük az idei trendekről és a fonatok elkészítéséről.

Tarts velünk, ismerd meg a legrendibb fonatokat, és kövesd végig step by step egy fonat elkészítését.


step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

Hogyan válassz a különleges fonatok közül? 

,,Amikor a vendégeimmel ötletelünk, hogy milyen különleges fonat készüljön, olyankor mindig a vendégek kéréseit veszem figyelembe, mert általában mindenkinek van elképzelése arról, hogy milyen végeredményt is szeretne. Ezalatt arra gondolok, hogy sokakat például zavarják a fülei, ebben az esetben igyekszem elrejteni a fonattal. A hajválaszték helyéről is a vendégek kéréseit szoktam figyelembe venni. Szerencsére a vendégek gyakran inspirációs képeket is hoznak magukkal, amiket átnézve kiválasztjuk a számukra legideálisabb opciót, és a képet felhasználva személyra szabjuk a különleges fonatot.

A vendégeim idén nyáron a fejhez simuló szoros fonásokat szeretik a legjobban. Ezeket két, vagy három sávban készítem el a fejtetőn, a haj többi része pedig kiengedve marad vagy lófarokba kötjük. A szorosan fejhez font frizurához hasonló, bár kicsit eltérő a hajráf fonás, ami szintén nagyon népszerű idén. Ráadásul ez is roppant praktikus akár kiengedett, akár összekötött hajjal. "

step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

A legtartósabb típusú különleges fonatok, akár hosszabb nyaralásra is

,,A melegebb évszakokban kifejezetten fontos a fonatok tartóssága is. Én ez alapján a szorosan a fejhez font fonatokat ajánlom, hiszen több napig, akár egy hétig is a hajban maradnak. Szívből ajánlom az ilyen típusú hajviseletet akár nyaralásra is! Egyrészt kevesebb időt kell frizura készítésre szánni és több ideig gyönyörködhetünk a napsütésben, másrészt pedig a fonat kibontása után a hullámos tincseket is élvezhetjük. Viszont a nyári fonásoknál egy dolgot nagyon fontos kiemelnem, ez pedig nem más, mint a fényvédelem. Az éles elválasztásoktól a fejbőr fokozott veszélynek van kitéve a nappal szemben, ezért használjatok naptejet a választék mentén vagy vegyetek fel egy csinos kalapot! " 

 

step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

Különleges fonatok elkészítésénel a sok gyakorlás hozza meg a gyümölcsét 

,,A fodrász szakma elvégzése után szerettem volna megtanulni különböző különleges hajfonatok elkészítését, amikkel az interneten találkoztam. Rátaláltam különböző videósok hajfonós/frizura készítős videóira, amiknek a segítségével elsajátítottam a technikáikat, így már én is el tudtam készíteni az előbb említett különleges hajfonatokat. 

Természetesen nekem sem sikerültek egyből tökéletesen, de a kitartó munka meghozta gyümölcsét, és mostmár a fodrász szakmán belül a kedvenc részeim az alkalmi frizurák és a hajfonások készítése. Precíz és finom munka kell hozzá, amit én különösen élvezek.

Most nyáron természetesen gyakrabban kérnek a vendégeim fonatokat, aminek én különösen örülök. Ezekre általában pénteken és szombaton kerül sor, amikor valamilyen különleges eseményre hivatalosak. Számomra még akkor is izgalmas a fonatok elkészítése, hogyha több embernek fonok ugyanabban a stílusban, mert más a haj hossza, a színe, a típusa, így minden embernél teljesen egyedi végeredmény születik." 

step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

Hogyan készíts különleges fonatot? 

,,A legfontosabb az, hogy el tudjam képzelni végeredményt, majd az utat és a lépéseket, amik oda vezetnek, az elválasztások helyeit, technikák kiválasztását, végül pedig az eszközöket a rögzítésekhez.

Ha egy haj 10 cm-nél hosszabb, akkor azt már lehet fonni, de természetesen minél hosszabb, annál több a lehetőség. Azonban a hajfonások a hajnövesztés időszakát is segítenek áthidalni. Léteznek különböző póthajas fonások vagy fonásos hajhosszabbítások is. Ezeknél általában rövidebb a kiindulási haj hossza, de végeredmény annál látványosabb." 

 

step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

Különleges fonatok, melyeket a közösségi médiából ismertek

,,2015. március 15-én töltöttem fel az első videómat a YouTube csatornámra, aminek az volt a célja, hogy miközben elkészítem másoknak ezeket a videókat én is megtanulok hajat fonni. A videó felvétele előtt kétszer -háromszor elpróbáltam a fonásokat, majd a negyedik próbálkozásomat videóra vettem. Így sikerült egy olyan hobbit választanom, ami szoros kapcsolatban van a szeretett szakmámmal. A sok év, és a kitartó munka meghozta gyümölcsét hiszen 2020-ban, amikor megnyitottam a saját üzletemet, vendégkör nélkül, két hét alatt teltház lett olyan emberekkel, akikkel azelőtt még sohasem találkoztam. Ezt pedig részben a social médiás jelenlétemnek is köszönhetem."  

 

step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

Bencze Máté bemutatja, hogyan készül egy különleges hajfonat step by step

  1. lépés: Válasszunk le egy kb. 4 cm-es sávot elől fültől fülig, párhuzamosan a haj vonalával.

  2. lépés: A hátsó részt ideiglenesen kössük össze egy hajgumival. 

  3. lépés: Az első részt elfésüljük az egyik irányba, majd a fül mögül kiválasztunk három tincset.

  4. lépés: Ezzel a három tinccsel elindítjuk a fordított parketta fonást. 

  5. lépés: A fonáshoz mindkét oldalról vékony leválasztásokkal tincseket adunk.

  6. lépés: A fonást párhuzamosan vezetjük a haj kontúr vonalával az ellentétes fül irányába.

  7. lépés: Miután elértük a másik fület, szorosan a fejhez simítva tovább fonjuk a hajat még legalább 10 cm hosszan, anélkül hogy további plusz tincset adnánk hozzá.

  8. lépés: A fonás végét egy hajgumival rögzítjük, majd a túloldalról is választunk egy hasonló méretű tincset, amit a fonattal együtt a többi haj alatt szintén hajgumival rögzítünk. Végül leengedjük a többi hajat, ami tökéletesen elfedi a kényelmes hajgumis rögzítést.

 

step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

Ismerd meg Bencze Mátét, a fonatok mesterét!

,,5 éves koromban ismertem meg édesanyám fodrászát, akinek munkáit mindig is csodálattal néztem. Amikor nála jártunk, engem is próbált belevonni a munkába, megnézhettem az eszközeit és a kérésemre mindig ollóval vágta a hajamat. Ez a kedvesség inspirált, hogy fodrász legyek. Olyan akartam lenni, mint Ő!  

Érettségi után szinte gondolkozás nélkül jelentkeztem egy debreceni nappali fodrász oktató iskolába, ahol bebizonyosodott számomra, hogy jól döntöttem a pályaválasztást illetően. Iskola után 2 évig egyéni vállalkozóként dolgoztam, majd 3,5 évig Közép-Európa legnagyobb szépségcentrumában tevékenykedtem. Az itt megszerzett tapasztalatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 2020-ban meg tudtam nyitni a saját szalonomat, ahol azóta is dolgozom, és reményeim szerint még nagyon sokáig." - Bencze Máté professzionális fodrász

 

step_by_step_hajfonatok_bencze_mate

Különleges hajfonatot szerenél? Jelentkezz be Bencze Mátéhoz, saját szalonjába online!

Bencze Máté vár Téged is a saját szalonjában, Sopronban! Csodáld meg az általa készített különleges hajfonatokat, és jelentkezz be hozzá online! 

 

Bencze Máté
9400 Sopron
Felsőbüki Nagy Pál u. 2/c

Online időpontfoglalás

 

Ez is érdekelhet: 

Bemutatkozik Bencze Máté és a Matrix professzionális márka

Hajtrendek 2023 - régi kedvencek és újdonságok

 

A cikket megtalálod a Beauty World Net magazin 2023 nyár lapszámában is! A magazint keresd a BWNET partner szalonjaiban és a Starbucks kávézókban!