2023-08-29 18:00:00

Czinki Herbert - Vidal Sassoon jelentősége a fodrász szakmában

Czinki Herbert az a név, amit hazánkban mindenki a precizitással párosít. A hajvágás a szakterülete. Zseniális alkotásaival lenyűgözi vendégeit, követőit és szakmabelieket. Több, mint tíz éve oktatóként megosztja átfogó tudását és lényeglátásával jó példát ad a tanulni vágyóknak. Herbert számára a múltból való tanulás kiemelt jelentőséggel bír, és a mai napig inspirálódik a Vidal Sassoon által megálmodott formákból.

Herberttel Sassoon munkásságáról és a Budapest Hair Show-ról beszélgettünk.

czinki_herbert_vidal_sassoon_jelentosege

Vidal Sassoon, az inspiráció

,,Vidal Sassoon jelentőségét lehetetlen túl becsülni. Valószínű ő az egyik legjobb, vagy A legjobb fodrász, aki valaha élt.

Karrierem elején szimpatikusnak találtam az egyszerű módszereket. Ilyen például, amikor 4-5 tincs levágásával elkészítünk egy komplett frizurát, amit aztán stylingolunk. Azonban ahogyan fejlődött a tudásom rátaláltam a Vidal Sassoon vonalra, ami a precizitásról és geometriáról szól. Ez lett számomra a követendő példa. Célom volt megismerni és elsajátítani ezt a rendszert. Trevor Sorbie úgy fogalmazott: “Minden fodrász tartozik ennek az embernek valamivel. Nem csak a geometrikus hajvágás, amiért köszönetet kell mondanunk neki, hanem napjaink fodrászatáért is.“

Képzeld el, milyen lehetett annak idején Vidal Sassoonnal dolgozni! Olyan, mintha Muhammad Ali idején lennél bokszoló, vagy fizikus Einstein mellett, zseniális volt. Ő tette le a fodrász szakma alappilléreit, mind a mai napig az általa létrehozott rendszerből dolgozunk. Teszem ezt én is nap, mint nap és tanítom az képzéseimen.

„Vizuális intelligencia nélkül nagyon nehéz, vagy lehetetlen tisztán látni és elsajátítani ezt a rendszert. Jó hír, hogy a vizuális intelligencia fejleszthető. Az emberi agy lassú, így nem tud minden információt feldolgozni, meg kell tanítani neki a térben látást. Ez egy nagyon lényeges pont a szakmánkban. Az emberi fej nem egyenes, hanem egy három dimenziós alakzat, amire mi, fodrászok szeretnénk rátenni egy frizurát. Viszont azt nem szabad elfelejtenünk, hogy minden vendég csontszerkezete teljesen különböző, nem tökéletesen kerek, vannak rajta egyenletlenségek, amiket nekünk kell korrigálnunk." - Czinki Herbert, a L’Oréal Professionnel oktatója

Sassoon Academy a Budapest Hair Show-n

 

czinki_herbert_vidal_sassoon_jelentosege

A Sassoon-féle hajvágás elsajátítása

,,,Az első élményem a Sassoon Academy-vel az volt, amikor a kilencvenes évek végén, 3 napra Magyarországra érkeztek, és lehetőségem volt velük dolgozni. Ez alatt a három nap alatt több tudást sikerült elsajátítanom a szakmából, mint előtte bármikor. Mivel ebben az időben az angol nyelvtudásom még hiányos volt, így kizárólag arra figyeltem, amit éppen csináltak, majd azt a folyamatot kezdtem el gyakorolni. Először lemásoltam a folyamatot és azon voltam, hogy azt tökéletesítsem, de nem értettem, hogy mit, miért csinálok. A folyamatos gyakorlással viszont egyre több mindenre rájöttem és lassan összeállt a kép. Rengeteg időt követelt tőlem ez a tanulási folyamat, mert nem csak a hajvágást kellett megtanulnom, hanem foglalkoztam a művészet különböző ágaival, ezen belül is Sassoont inspiráló Bauhaus építészettel és a Bauhaus iskolarendszerrel.

Vidal olyan nagy hatással volt a világra, ahogy még egy fodrász sem. Frizurái időtállók, lenyűgöző, hogy most is olyannyira relevánsak, mint akkor, mikor azokat megalkották. Minden egyenes bob-ot még mindig sassooni szellemiséggel vágunk.

,,Megmosom a hajam, és már indulok is"; – hangzott évekig a reklámokban a Vidal Sassoon szlogenje. És ez nem csak egy szlogen volt! Egy professzionálisan levágott haj valóban megállja a helyét styling és beszárítás nélkül is. (Lásd: Grace Cadingtonnak készített öt pontos hajvágás.) Vidal Sassoon arról is híres, hogy forradalmasította a nők külső megjelenését, és belső önmegítélését. Neki köszönhető a társadalmi határok elmosódása. Abban az időben még jelentős volt az osztálykülönbség Angliában, de amikor valaki látott egy csinos nőt, Quant ruhában, egy klasszikus, ötpontos Sassoon frizurával, nem tudhatta, hogy színésznő, könyvelő, vagy bolti eladó volt az illető. Sassoon és Mary Quant megváltoztatta az emberek gondolkodását: Azt, ahogy a nők vélekedtek magukról. Nemcsak szexuálisan és társadalmilag lettek felszabadítva, hanem az 1960-as években a ruhájukon és különösen a hajukon keresztül is. A formák jöhetnek és mehetnek, de amit ő adott a nőknek, ahogy felszabadította őket, az jóval több volt, mint csak fodrásznak lenni. - Czinki Herbert, a L’Oréal Professionnel oktatója

Sassoon Academy a Budapest Hair Show-n

 

czinki_herbert_vidal_sassoon_jelentosege

Sassoon Academy a 2023-as Budapest Hair Show-n 

,,Az a rendszer, amit ma ismerünk nem csak Vidalnak volt köszönhető, hanem Christopher Brooker, Roger Thomson, Trevor Sorbie, Annie Humphreys, Tim Hartley, Joshua Galvin, csak, hogy pár nevet említsünk azok közül, akik tovább gondolták és gazdagították a Sassoon által elindított forradalmat a fodrászatban.

Nagyon örülök annak, hogy a Sassoon Academy kreatív igazgatója, Mark Hayes idén Magyarországra érkezik. Mark személyesen is ismerte Vidal Sassoon-t, így azon személyek egyike, aki hitelesen tudja átadni a Sassoon érát. Mark munkája mindig közel állt hozzám, lenyűgözött a precizitása." - Czinki Herbert, a L’Oréal Professionnel oktatója

 

czinki_herbert_vidal_sassoon_jelentosege

A Sassoon ihlette tökéletes szolgáltatás

,,Habár az időm nagy részét az oktatásaim teszik ki, a szalonmunkát sem akartam eldobni. Így mindig naprakészen tudhatom, hogy a szakemberek milyen problémákkal szembesülnek a mindennapi munkájuk során, és ezekre tudok megoldást kínálni a képzéseimen.

Véleményem szerint a tökéletes szalon szolgáltatás már abban a pillanatban elkezdődik, ahogy a vendég belép az üzletbe. Az első lépés a fogadása, ahol fontos, hogy oda menjünk hozzá, és személyesen üdvözöljük. Majd természetesen helyet biztosítsunk neki az esetleges várakozás idejére, és kávéval, frissítővel kínáljuk. Már ezen a ponton fontos a maximumra való törekvés. Jelentőségteljes, hogy a vendéget végigkísérjük az egész folyamaton, amíg a szalonban tartózkodik. Férfiként egészen az ajtóig kísérem a hölgyeket, és ott búcsúzunk el egymástól.

A Sassoon-i folyamat is így alakult ki. Nekik még a „hölgyem” megszólításhoz való hangnem is szigorú szabályokhoz volt kötve. Sőt, amennyiben a vendég éhes volt, a szalon dolgozói gondoskodtak ételről, vagy ha arra volt szükség, taxit hívtak." - Czinki Herbert, a L’Oréal Professionnel oktatója

 

czinki_herbert_vidal_sassoon_jelentosege

Budapest Hair Show, ahol a fodrász- és borbély szakma egymásra talál

,,A Budapest Hair Show egy kiemelkedő esemény, melynek ideális időpontot választottak, hiszen a fodrászok a nyári lazítások után ki vannak éhezve a friss tudásra. Ezen kívül kiváló lehetőség a szakmabeliek találkozásához, ugyanis a személyes kontakt a közösségi média jelenléte miatt folyamatosan csökken. Jó érzés rég nem látott kollégákkal tanulni, és élvezni a Budapest Hair Show varázsát.

Én is színpadra állok egy szeminárium erejéig a Hair Shown, ahol a modell egyéniségéhez illő frizurák, és színek megtalálásáról lesz szó. Annak is biztosan érdekes lesz, aki már részt vett valamelyik képzésemen, mivel nincs két egyforma modell. Én pedig soha nem a modellre erőltetek valamit, hanem mindig a legideálisabb frizurát készítem el számára, akárcsak a szalonban egy vendégemnek." -  Czinki Herbert, a L’Oréal Professionnel oktatója

 

czinki_herbert_vidal_sassoon_jelentosege

Fontos számodra a precizitás? Jelentkezz be Czinki Herberthez, a Dudás Hajas Szalonba online!

Czinki Herbert vár Téged is a Dudás Hajas szalonban, Pécsett! Csodáld meg az általa készített tökéletes frizurákat, és jelentkezz be hozzá online! 

 

Dudás Hajas Szalon
7621 Pécs
Király u. 8.

 

Online időpontfoglalás

 

Ez is érdekelhet: 

Budapest Hair Show 2023 - váltsd meg jegyed Európa kiemelkedő fodrász eseményére

A legendás SASSOON Academy a Budapest Hair Show színpadán!

 

A cikket megtalálod a Beauty World Net magazin 2023 nyár lapszámában is! A magazint keresd a BWNET partner szalonjaiban és a Starbucks kávézókban!