2022-05-26 09:32:56

A művészet, fantázia és szenvedély találkozása a szalonokban - Ismerd meg Rácz Böbi hairstylistot

“A kreativitás annyit jelent: olyasmit teszünk, csinálunk, gondolunk, amit előttünk senki más nem tett, csinált, gondolt korábban, ezért a kreativitás az alapja minden változásnak a világban.”
Ha mi a Rácz Böbi nevet halljuk, a profizmus, a kreativítás, alkotói vágy, egyedi stílus, empátia, kedvesség és maximális odaadás jut eszünkbe.
Böbi, a BOBÏ HAIR&ART tulajdonosa, mesterfodrásza és a Hajas stúdió trénere hosszú utat járt már be pályafutása során, innen eredhet az a rengeteg tapasztalat és szenvedély a fodrászat iránt, ami őt jellemzi. Hajas László és Dudás Attila mellett tanult, később bemutatókon, fashion show-kon, tévés produkciókban és átalakítós műsorokban láthattuk munkáit. 2013-ban egyedüli magyarként jutott ki a fodrászok legrangosabb londoni versenyére, az Alternative Hair Show-ra, ezzel bejutva a világ 25 legjobb fodrásza közé.
Ismerkedj meg cikkünkben Rácz Böbivel, filozófiájával és munkásságával!

Honnan indult, hol van most és hová tart

Valójában nem is lehetett más utam, csak művészettel kapcsolatos. Édesapám fényképész-festőművész volt, édesanyám fel sem sorolom annyira kreatív volt. Bár nagyon korán elvesztettem őket, mindössze 20 éves korom környékén, de nagyon komoly útravalót kaptam tőlük. Szakmailag pedig Dudás Attilától & Hajas Lacitól akik csodálatos mentorok voltak, szinte mindent tőlük tanultam.
Hol vagyok most? A megvalósult álmomban szakmailag! Fél éve nyitottam a saját szalonomat ahol létrejött az a fúzió amiről régóta álmodtam, ami hétköznap fodrászat, hétvégén viszont átalakul fotóstúdióvá.
Kialakítottam magamnak azt struktúrát, ahol a munka összemosódik a művészettel és fürdőzöm benne, de nem tervezek azzal kapcsolatban, hogy hová tartok, mert az egész életem idáig a tervezésről szólt.
Most inkább csak megragadom a lehetőségeket.

Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt

Mit is jelent fodrásznak lenni

Sokszor úgy érzem mintha nem is munka lenne: bemegyek egy szép helyre ahol kedves, intelligens, okos emberekkel beszélgethetek, akik rám bízzák magukat, közben művészkedhetek amit értékelnek és még pénzt is kapok érte. Cserébe próbálom elkényeztetni őket, amiért hálásak. A világ legcsodálatosabb szakmáját jelenti. 

Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt

Innen ered a semmihez sem fogható, egyedi stílus 

Olyan korban születtem ami esztétikailag és sok szempontból nagyon mozgalmas volt. Beat korszakos szülők gyermeke vagyok, '70-80-90-es években rengeteg szubkultúra volt a művészetekben, zenében, divatban, filmekben, plusz kulturális mozgalmak. Ez mind hatott rám.

Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt

Odaadás, szenvedély és minőség a vendégek számára

Sokféle igénynek szerettem volna megfelelni ami azért volt jó út, mert az önmegvalósító fodrászból átalakultam egy odafigyelő emberré aki minden igényt ki tud szolgálni, hiszen a szakmám lényege a szolgáltatás. Az a vendégköröm aki üzenni akart a külsejével világnak azzal, hogy nem átlagosan néz ki, szintén besimult, vagy csak változott ahogyan én is. Ami közös bennük és bennem, hogy nem az időjárásról beszélgetünk. Egyszerűen csak szeretem őket! Érdekel, hogy mi van velük, de leginkább a hajuk érdekel, az állapota, hogy sikkes legyen és öltöztesse őket és semmiképp ne öregítse őket. 

Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt

A BOBÏ HAIR&ART szellemisége

Az atmoszféra a szalonban olyan mintha egy galériában dolgoznánk, ez az épület stílusából adódik, amit mi csak tiszteletben tartottunk a design kialakításánál. Nagyon fontos volt számomra, hogy példát/irányt mutassak a szakmámban egy környezettudatos szemlélettel, üzenettel, amihez találtam a Henkelnél egy csodálatos brendet a AUTHENTIC BEAUTY CONCEPT-et, ami újratöltő állomásával üzeni, hogy "ne dobd el a samponos dobozod, hozd vissza és újratöltjük neked." Én ebben látom a jövőt és meg is teszek, amit csak lehet a környezetért, a vendégek nagyon értékelik, a fiatal vendégekről nem is beszélve, akik csak emiatt lettek a vendégeink. A csapatunk finom/jó ízlésű, különleges fodrászokból áll. 

Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt

A szalon és a művészet egyvelege, egy különleges szolgáltatás…

Igen, ez a fotózás! Hétköznapi embereket fotózunk, ami a TE NAPOD néven indult el,ami tényleg "csak" egy olyan nap, amit az orvos felírna receptre: Stylist, sminkes, fotós, segítségével foglalkozunk  azokkal, akik megbíznak minket azzal, hogy az a nap valóban róla szóljon, ami a vége képanyag lesz. Nagyon szeretjük csinálni, nagyon szeretünk széppé tenni, önbizalmat növelni, lelket kényeztetni. Ezen kívül saját munkákat, szakmai anyagokat is fotózunk, különböző felületekre, plusz más idegen fodrászoknak is segítünk fotóanyagokat készíteni saját felületekre akár versenyekre.
Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt

Authentic Beauty Concept - egy csodálatos fúzió

Ahogy már említettem az tudatos volt, hogy egy környezettudatos márkával kezdjek az új szalonban, a márka szellemisége csodás, a receptúra zseniális. Egy másik, szintén prémium márkáról váltottunk erre amiben akkor azt gondoltam, hogy lesz egy kis rizikó, de ma már látom, hogy nem kellett volna aggódnom, mert minden elvárást felülmúlt a termék minősége. A vendégek és a kollégák nagyon nyitottak a termékkel kapcsolatban, mert nagyon jó tapasztalatok gyülekeznek, az üzenet mellé állás pedig nem kérdés számukra. Nagyon szeretjük a különböző növények illatát amik egy egy termékre jellemzőek, szeretjük azt a hatást amit a hajjal csinál és nagyon kreatív az egész termékcsalád ápolás és finishelés tekintetében is. A szalon kezeléseket ami általában élmény alapú az ABC-vel csináljuk, ami hosszabb fej és kézmasszázst is jelenthet. Közben kellemes zenével, illattal. 

Böbinek hamarosan indul egy izgalmas képzése az ASK Akadémián, melyre minden lelkes szakmabeli jelentkezését örömmel várják majd, erről is olvashatsz cikkünkben.

Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt
Az ASK Akadémia oktatás rejtelmei

Ez egy szuper oktatás lehet a fodrász társadalomból azoknak, akik szeretik képre vinni munkáikat és különböző felületeken megosztani, vagy olyan fodrászoknak is akik szeretnek  fotóanyagokat beküldeni különböző magyar és külföldi versenyekre. Abban segít ez az oktatás, hogy igényesebb, minőségibb fotóanyagokat birtokoljanak a magyar fodrászok, aminek gazdasági szempontból sem elhanyagolható, hiszen láthatjuk, hogy annak a fodrásznak mennyivel több vendége van aki bizonyos közösségi felületeket bombázza a munkáival. Az oktatás abban segít hogyan tegyük ezt a legjobb minőségben, ami saját magunk minőségét is emeli. A nap úgy néz ki, hogy egy profi fotós, sminkes segítségével elméleti tudást kapnak a fodrászok arról, hogy a gyakorlatban és technikailag hogy épülnek fel a képanyagok. A nap második felében a gyakorlatban is elkészül egy modell amit technikailag is bemutatunk, miden praktikát lemodellezünk. A cél az az, hogy felvértezzük tudással a fodrászokat! Milyen a jó modell választás, milyen trendek vannak, milyen különbségek vannak és hogy készüljenek el célirányos fotóanyagok. A haj készítése fotóanyaghoz, fotózási, megosztási protokoll stb.

A képzés neve: Create it / Post it

Ismerd_meg_Racz_Bobi_mesterfodraszt