2023-01-17 12:46:34

A göndör haj ápolása szakértői szemmel

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a természetes göndör haj, mind a fodrászatokban, mind a közösségi médiában. Ez viszont azt is magával hozta, hogy egyre több információt találunk a göndör haj ápolásáról, amiket nehéz szelektálni, és sokszor nem szakemberektől érkeznek.

A budapesti Curly's hair & perfume üzlet fodrászát, Radinkovics Róbertet tapasztalatairól, az általa alkalmazott 'Curly Cut'-ról, a göndör haj ápolásáról, valamint a CGM-ről, vagyis Curly Girl Method-ról kérdeztük. Tarts velünk!

Radinkovics Róbert, a göndör haj specialista

,,Gyerekkoromban szakács vagy cukrász szerettem volna lenni. Anyukám is tudatosan terelt ebbe az irányba, hiszen meglátta bennem a lehetőséget. 14-15 évesen, éppen a pályaválasztáskor lekerültem vidékre, ami keresztezte az eddigi terveimet, és nem tudtam, hogy most hogyan tovább. 

Az egyik unokatesóm felesége fodrász volt, és ő hívta fel a szakmára a figyelmem. Azt mondta, hogy ez is egy kreatív szakma, és látná bennem a fantáziát - talán az egyedi stílusom miatt -, de nekem az volt az első gondolatom, hogy mások koszos hajában turkáljak?

Nagyon hálás vagyok utólag Pekarek Zsuzsának, aki megszerettette velem a szakmát. Utáltam, amikor szabályok szerint kellett dolgoznom, de amint ez megszűnt, és szabadon dolgozhattam, akkor kiteljesedtem. 

Pár évig vidéken dolgoztam vállalkozóként, aztán rájöttem, hogy fel kell jönnöm Budapestre. Zsidró Tamás szalonjába az egyik volt osztálytársam hívott 25 évvel ezelőtt, így itt kezdődött meg a fővárosi pályafutásom. 

Kicsit mindig fekete bárány voltam a csapatban, de azt gondolom, hogy jó helyre sodort az élet. Zsidró Tamás nagyon szerethető ember, inkább éreztem őt kollégának és vezetőnek, mint főnöknek. Én a lázadó, avantgard vonalat képviselem, és valószínűleg ő is ezt kedvelte meg bennem, hiszen ez kicsit rá is jellemző. Éppen ezen hasonlóság miatt gondolom, hogy a legjobb helyen töltöttem azt a 25 évet. 

Nagyon sok stílusomnak megfelelő szakmaiságot tanultam és kaptam az ott töltött idő alatt. A csapattal rengeteg TV-s munkára, divatbemutatóra mentünk, és az ott megszerzett tapasztalatokat, valamint a textúrák által megismert különböző technikákat most a saját szalonomban is tudom kamatoztatni. Azt gondolom, hogy tudok olyan formavilágot alkotni a vendégeknek, ami hozzájuk passzoló, legyen bármilyen stílusuk. " - Radinkovics Róbert, a Curly's hair & perfume fodrásza

 

gondor_haj_apolasa_szakertoi_szemmel

Miért különleges a göndör haj?

,,A családtagjaim között több göndör hajú is van, így ezeken tanultam a szakmát. Akkor még sokáig féltem tőlük, de hamar túlemelkedtem rajta. Egy dolog van, amit utálok, az pedig az, amikor ki kell húzni egyenesre a frizurát, mert nem vagyok hajlandó tönkretenni a természetes göndör hajat. Történt már olyan is, hogy egy afroamerikai hölgynek kellett egyenes frizurát csinálnom, de azt is megoldottam. 

Tudásomat mindig próbáltam és próbálom bővíteni. Patrick Camerontól rengeteget lestem el a különböző platformokon, például azt, hogy hogyan lehet gyönyörű kontyokat, frizurákat készíteni a természetes göndör haj textúráját felhasználva. Ezt eddig a vendégek nem igazán szerették, de már elindult egy változás, hiszen egyre jobban felvállalják a természetességet és a természetes szépség is nagyobb népszerűségnek örvend. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a göndör hajtól kiteljesednek a vendégek." - Radinkovics Róbert, a Curly's hair & perfume fodrásza

 

gondor_haj_apolasa_szakertoi_szemmel

A ‘Curly Cut’ stílus, avagy Radinkovics Róbert specialitása 

,,Az én jolly jokerem a hajvágás. Göndör hajon tanultam hajat vágni, amit akkor nem annyira szerettem a kollégáimhoz hasonlóan. Azt gondolom, hogy ettől a hajvágástól a legtöbb fodrász fél, szakmai tapasztalataim is ezt mutatják. Én annak ellenére, hogy azt mondom valamiről, hogy curly cut, nem különböztetem meg a hajat ilyen szempontból, viszont vannak olyan technikák, amikkel jó hatást lehet elérni. 

Az én tudásom abban rejlik, hogy tudom azt, hogy mi az, amit lehet és merem is használni göndör hajon, mert elősegíti a göndörségét. Van egy rutinom, amiket a göndör hajakon használok, de ezt természetesen egyénileg is a vendéghez igazítom. Ez mindenkinek be szokott válni.

Szerintem nagy előnyöm, hogy nem félek, és merem alkalmazni ezeket a technikákat, hiszen nekem ez kihívás és szeretem minél jobban megoldani.

Bódi Ákostól tanultam egy technikát, ezt alkalmazom a ‘Curly Cut’ során. A göndör hajat a fodrászok általában fokozatosra vagy egyhosszúra vágják, én a fokozatokkal szoktam játszani, és ebből csempészek bele többet." - Radinkovics Róbert, a Curly's hair & perfume fodrásza

 

gondor_haj_apolasa_szakertoi_szemmel

A göndör haj ápolása - Miért különleges?

,,Arra jöttem rá, hogy a Zsidró Szalonban én voltam 25 évig a göndör hajspecialista anélkül, hogy tudtam volna róla. Azt szoktam mondani, hogy én nem emiatt értek a göndör hajakhoz, hanem azért, mert göndör hajú a családom. Ennek az az oka, hogy így lehetőségem volt megtapasztalni azt, hogy mennyit tud segíteni nekik egy jó hajvágás és hajápolás. A fodrászok úgy tartják, hogy a jó frizura alapja a vágás, a hajápolástól függetlenül, és én éppen ezt szeretném átadni a göndöreknek.

Én arra törekszem, hogy minél organikusabb termékeket használjak, de vannak olyan részek, főleg a stylingban, ahol erre nincs lehetőség és kénytelen vagyunk mesterséges termékeket használni a jó eredményért. Például azoknak akiknek hullámos a hajuk, sokszor hozzá kell adni egy kis pluszt a göndörségükhöz, hogy hatásos legyen, és ezt a stylinggal tudjuk megtenni. 

Sokan azt hiszik, hogy a vegán termékekben nincsenek vegyszerek, de ez nem igaz. Szerintem a rutinunk kialakításánál figyeljünk arra, hogy legyen ilyen és olyan termék is, és egyéni preferenciák alapján döntsük. Én organikus termékeket használok, a MY.ORGANICS márkát, mert ez bevált, és nincsenek meg benne a vegán termékekre jellemző dolgok, például a szagok vagy az, hogy nem habzik. Ezek a tulajdonságok néha kényelmetlenek és korszerűtlenek, ezért egy jó egyensúlyt kell megtalálni a mesterséges és a természetes anyagok között. 

Az alkohol, a szilikon és a szulfát kizáró tényező a göndöröknek, de a haj alap minősége miatt akár hasznos is lehet, például vékonyszálú göndör haj esetén, hiszen pont annyira nehezíti el, amennyire kell, de még sincs szénaboglya hatás.

Manapság azt tapasztalom, hogy egyre többen elhagyják a vegyszeres festéseket, ami jót tesz a hajnak, hiszen ezek a festékek elveszik a rugalmasságot, ami a göndör haj előnye." - Radinkovics Róbert, a Curly's hair & perfume fodrásza

 

gondor_haj_apolasa_szakertoi_szemmel

Termékek a göndör haj ápolásához

,,Ha egy vendég megkérdezi tőlem, hogy milyen terméket ajánlok göndör hajra, nem szeretek konkrét terméket ajánlani. A hajápolást a hajszál minőségének kell megfeleltetni, nem pedig a textúrának. Ilyenkor azt kell figyelembe vennünk, hogy a normál vagy esetleg a száraz típus felé billen-e, hogy vékony-, vagy vastagszálú tincsekkel van-e dolgunk. 

A göndör hajat formázással tudjuk támogatni. Ennek a típusnak rugalmas rögzítésre van igénye, nem olyanra, ami szárítja és szilárd rögzítést nyújt. Erre szuper megoldás lehet egy lágyabb hajzselébe tett kicsi olaj, hiszen ez hígítja, de kicsit gumiszerű rögzítést nyújt. 

A göndörítőkrémek és az olajos bázisú krémek a legjobbak, mert ezek nem szilárdulnak meg. A házilag készített lenmagzselét sok helyen ajánlják, viszont ez nem jó, mert túl merev, elnehezíti a hajat, így az elveszti a rugalmasságát. Viszont alapvetően a lenmag jó hatással van a göndör frizurákra, hogyha egy termékben feldolgozzák, hiszen egyéb anyagokat adnak hozzá, amitől lágyabb rögzítést nyújt." - Radinkovics Róbert, a Curly's hair & perfume fodrásza

 

gondor_haj_apolasa_szakertoi_szemmel

A CGM, azaz a metódus a göndör haj ápolására

,,Mostanában kialakult egy közösség, aminek középpontjában a göndör haj ápolása áll, ez a CGM, vagyis a Curly Girl Method. Évekig az volt a tapasztalatom, hogy sokaknak van hullámos vagy göndör hajuk, de ezt mindig kiegyenesítik, mert nem tudják kezelni. Ebben az összetartó közösségben az emberek éppen ezért osztják meg tapasztalataikat, ami nagyon hasznos és számomra is szimpatikus. 

Amikor először találkoztak a CGM közösséggel, akkor azt gondoltam, hogy trollkodni fogok rajtuk, hiszen nagyon sok infó van, amiből nagyon sok falsch. Alapvetően nagyon jó, hogy megosztják egymással a tapasztalataikat és a metódusaikat, de ez veszélyt is jelent a termékhasználattal kapcsolatban. Sokan például túlápolják a hajukat, hiszen az ott fellelhető különböző rendszerekben, amik meghatározzák a haj göndörségét, állapotát stb., sokszor nehéz kiigazodni. 

Én is fogékony vagyok a CGM-re, én is építettem be belőle a saját dolgaimba. Szeretem ezzel a közösséggel együtt megfejteni ezt a világot, ezért az lett a célom, hogy átadjak nekik a tudásomból. Elkezdtem ebben a közösségben megosztani a szakmai tapasztalataimat, de a sok falsch infó miatt vita indult ki. Az emberek mindent elhisznek, és vitatkoznak a tapasztalattal. 

Sokan jönnek hozzám a közösségből, nagyjából heti 3-4 vendég, és általában pont a megosztott információk végett. Én ennek nagyon örülök, hiszen így lehetőségünk van együtt megfejteni, hogy mi a legjobb az ő frizurájának. Én is igyekszem felvenni az ő metódusokat, de nem vagyok hajlandó teljes mértékben ezeket használni. 

Ha valakinek egyenesből göndör haja lesz , akkor ő nem jobban ápolja a haját, nem is ügyesebben, hanem helyesen és a legfontosabb, hogy neki eredetileg is göndör tincsei voltak, csak a formázás elvitte az egyenes felé. 

A helyes ápolást évekig kell tartani, és csak akkor épül be a hajba, rutinná válik és szépen megtudja tartani. Ez nem egy kísérletezős dolog, teljesen egyéni és nem szabad variálni a terméket, meg kell találni a megfelelőt. Egy folyamat mire szépen definiált göndörsége lesz valakinek, az előtte okozott károk miatt. A hajunk textúrája is folyton változik, alkalmazkodni kell hozzá. 

Van egy kedvenc esetem az egyik vendégemmel kapcsolatban, akinek  gyönyörű szép, gyűrűs göndör haja volt, majd vasalni kezdte, és nem jött vissza már rendesen a göndörsége. Azt szoktam mondani, hogy annyi ideig tart megmenteni a frizurát, mint ameddig tartott elrontani. Nem szabad drasztikus dolgokat csinálni, inkább megmenteni érdemes a további károsodástól. Ez a CGM-ben is benne van, ami egy nagyon szimpatikus elv számomra." - Radinkovics Róbert, a Curly's hair & perfume fodrásza

 

Göndör hajad van? Jelentkezz be Radinkovics Róbert göndörhajspecialistához!

Számodra is fontos az, hogy göndör hajad legjobb formájában pompázzon? Olyan frizurát szeretnél, ami még jobban kiemeli a gyönyörű göndör fürtjeidet? Esetleg egy egyedi rutint szeretnél kialakítani, amiben egy szakember is segítséget nyújt? Akkor ne habozz, vár Téged is a Curly's hair & perfume üzlet!

 

Online időpontfoglalás

 

Curly’s hair&perfume
1074 Budapest, VII. kerület
Dohány u. 80.

 

A főkép forrása: Image by cookie_studio on Freepik