2023-08-29 16:15:00

Rosacea - Kialakulása, tünetei és kezelése

Magyarországon minden negyedik ember fejbőr, hajgyógyászati és bőrgyógyászati problémával küzd, de sajnos kevés hiteles információ érhető el a témában. Éppen ezért az Oxygeni Hair & Skin-nel karöltve elindítjuk 12 részes cikksorozatunkat, melynek központi témája a bőr,- és a fejbőrproblémák.

Cikksorozatunk ötödik részében a rosaceaval foglalkozunk. Eláruljuk, hogy mit is jelent a rosacea, milyen tüneteket tapasztalhatsz és hogyan tudsz ellene tenni. Vedd fel Te is a harcot a rosacea tüneteivel!

rosacea_kialakulasa_tunetei_es_kezelese

Mi is az a rosacea és mitől alakulhat ki?

Tudtad, hogy egy látszólag ártalmatlan bőrpír vagy kipirulás a rosacea első tünetei is lehetnek? Ha nem vesszük észre időben, fokozatosan súlyosbodhat a bőr állapota és a bőrpír mellett pattanások, látható erek és a bőr megvastagodását okozhatja. A rosacea egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely az arc központi részét érinti. Esetenként a nyak, a mellkas vagy más területek is érintettek lehetnek. A tünetek változatosak, egyesek arcpírt vagy kipirulást tapasztalnak. Mások láthatóan nagyobb ereket, vörös aknészerű dudorokat az arcon, vagy az orr körüli bőr megvastagosodását észlelik. Leggyakrabban vörösség, pattanások és megrepedt erek jellemzik, a rosacea általában középkor után 30 és 60 éves kor között kezdődik. Gyakoribb a világos bőrűeknél és a menopauzában lévő nőknél.

A rosacea kialakulásának pontos oka ismeretlen. Azonban nagy szerepet játszanak a környezeti hatások, mint például a meleg és a hideg hőmérséklet, a szél, a napsugárzás, a páratartalom és a légszennyezés (a cigarettafüstöt beleértve), valamint a pollen és a gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátása. A pszichológiai tényezők, mint a düh vagy a stressz is közrejátszhatnak, mivel a stresszhormonok, mint például az adrenalin, gyulladásos folyamatokat váltanak ki a bőrben. Valamint a külső tényezők is, bizonyos illatanyagok, mosószerek és helyileg alkalmazható gyógyszerek, a forró fürdő, megerőltető testmozgás, az alkohol és a fűszeres ételek. A ruhák is lehetnek káros hatásúak. A bőrirritáló színezékekkel és vegyszerekkel impregnált ruházat mellett a szintetikus és a vasalást nem igénylő anyagok tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, mint például a formaldehid, amely kiválthatja a bőr irritációját és allergiát okozhat.

 

Bejelentkezem az oxigénterápiára!

 

rosacea_kialakulasa_tunetei_es_kezelese

A rosacea tünetei

A rosacea leggyakoribb tünete a bőrpír az arcon, az orron, az állon és a homlokon. Ritkábban a nyakon, a fejen, a fülön vagy a mellkason is megjelenhet a pirosság. Egy idő után a bőrön keresztül láthatóvá vállhatnak az áttört erek, amelyek megvastagodhatnak és megduzzadhatnak. A rosaceában szenvedők akár felénél szemproblémák is jelentkeznek, például bőrpír, duzzanat és fájdalom.

Kipirulás - Sok rosaceás embernél előfordul a már gyakran emlegetett kipirulás. Ezt az arcpírt hőérzet kísérheti, a melegség, vagy égő érzés jön és megy, ami gyakran a rendellenesség korai jellemzője. 

Dudorok és pattanások - Kis vörös, tömör dudorok, vagy gennyes pattanások gyakran alakulhatnak ki. Bár ezek hasonlíthatnak a pattanásokra, a mitesszerek nem jelentkeznek, és égő vagy szúró érzés társul hozzájuk. 

Látható hajszálerek - Sok rosaceában szenvedő embernél kiemelkedő kis vérerek láthatóak az arcon, az orrnyeregben és a központi arc egyéb területein. 

Szemirritáció - Sok rosaceás betegnél a szemhéjak is kivörösödhetnek és megduzzadhatnak. A szemhéjak vagy a szempillák körül kéreg és pikkely halmozódhat fel, és a betegek látható ereket észlelhetnek a szemhéj körül. Súlyos esetben a szaruhártya károsodásához és a látásélesség elvesztéséhez is vezethet a megfelelő kezelés nélkül.

A rosacea fentebb említett főbb tünetei mellett jelentkezhet még égő vagy szúró érzés, esetleg viszketés. Az arcduzzanat, más néven ödéma a rosacea egyéb jeleit kísérheti, vagy önállóan is előfordulhat. Megemelkedett vörös foltok, úgynevezett plakkok alakulhatnak ki anélkül, hogy megváltozna a környező bőr. A központi arcbőr érdes lehet, és pikkelyesnek tűnhet annak ellenére, hogy egyes betegek zsíros bőrre panaszkodnak. Ritka esetekben a rosacea jelei és tünetei az arcon kívül is kialakulhatnak, leggyakrabban a nyakon, a mellkason, a fejbőrön vagy a füleken.

 

 

 

rosacea_kialakulasa_tunetei_es_kezelese

A rosacea kezelése

A kozmetikai oxigénterápia az immunrendszer erősítésén alapszik, aminek köszönhetően bármely bőr és kozmetikai probléma, mint a rosacea esetén is alkalmazható, és látványos eredményt garantál. A kezelés 100%-osan megbízható és kockázatmentes, illetve 100%-ban organikus hatóanyagokra épül. A sejtek megfelelő oxigén-, vitamin- és ásványianyag ellátása révén új életre kapnak, a bőr megtisztul a szennyeződésektől, és visszanyeri megfelelő pH értékét a savbontó és lúgosító hatásnak köszönhetően.

A kezelés során értékes vitaminokból és ásványi anyagokból álló hatóanyag-komplexumot juttatunk be a bőr legmélyebb rétegeibe, ahol a sejtanyagcsere végbemegy. Az antioxidánsok három bár nyomással palackozott oxigén segítségével jutnak a bőrbe, amit egy mikrokamerás diagnózis és a bőr kéregtelenítése előz meg.

A kozmetikai oxigénterápia bármilyen bőr és kozmetikai probléma esetén használható, és csökkenti a gyógyulási és regenerálódási időt.  A kezelés kismamák, anyukák, gyerekek számára is teljes biztonsággal ajánlott.  A kezelés nem okoz rendellenes szőrnövekedést és hiperpigmentációt!

Az Oxygeni Hair and Skin által kifejlesztett oxigénterápiás kezelés segít abban, hogy a sejtek és a hajhagymák megfelelő oxigénellátáshoz jussanak. Ha jobban megismernéd a kozmetikai oxigénterápiát, akkor nyílt napukon lehetőséged van kedvezményesen kipróbálni a kezelést, ingyenesen felállítják a diagnózist a bőrproblémáddal kapcsolatban és termékeiket akár baráti áron is megvásárolhatod.

 

Bejelentkezem az oxigénterápiára!

 

rosacea_kialakulasa_tunetei_es_kezelese

Hírességek, akik rosaceaval küzdenek

Becslések szerint 16 millió amerikai szenved rosaceában, így nem meglepő, hogy hírességek is vannak az érintettek között. A híres arcok hiába vannak reflektorfényben, a rosacea nem tesz kivételt. 

Vilmos hercegről sokan tudják, hogy rosaceában szenved, de azt már kevesebben, hogy néhai édesanyja, Diana hercegnő is szenvedett ettől az állapottól. 

A “Sex in the City” sztárja, Cynthia Nixon évekig vörös, gyulladt bőrrel szenvedett, mielőtt a rosacea legenyhébb formáját diagnosztizálták.

 A filmekben ennek a hollywoodi szépségnek az arcszíne hibátlannak tűnhet, de Cameron Diaz egy másik híresség, aki rosaceával küzd.

 

 

 

rosacea_kialakulasa_tunetei_es_kezelese

Milyen ételeket kerülj el, ha rosaceád van?

Csípős étel

Akár csípős paprikát adsz hozzá az ételeidhez, akár rendelsz egy fűszeres vagy forró ételt, egyike lehet a fellángoló rosacea kiváltó okának. A cayenne-i bors, a pirospaprika, a fekete bors, a curry, a paprika és más fűszeres összetevők a bőr alatti apró erek kitágulását okozhatják, ami kipirulást eredményez. Csökkentsd ezeket a fűszereket főzés közben és helyettesítsd más összetevőkkel – például oregánóval, zsályával és bazsalikommal. Ezek a fűszerek ízt biztosítanak anélkül, hogy hozzájárulnának a bőr kivörösödéséhez.

Alkohol

Az alkohol kerülése a rosacea tüneteit is szabályozhatja. Az alkohol hatására az arcon lévő erek kitágulnak, fokozva a véráramlást ezen a területen.

Forró italok

Vannak, akik nem tudják elindítani a napjukat egy csésze kávé nélkül. Hideg napon pedig a forró tea vagy a forró csokoládé gyorsan felmelegíti a testet. Azonban ha gyakori rosacea fellángolással küzdesz, a forró italok elhagyása (amelyek szintén növelik az arc vérellátását és a kipirulást) javíthatja a bőröd állapotát. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a kávéról vagy a teáról, de a jeges változatok jobb választások számodra.

Magas hisztamintartalmú ételek

A gyümölcsök nemcsak tápanyagokkal és antioxidánsokkal vannak tele, hanem magas a hisztamintartalommal is. Ez egy szerves vegyület, amely az immunrendszer reakcióját váltja ki. A hisztamin értágulatot, vagy az erek ellazulását okozza, lényegében súlyosbítja vagy fellángolja a rosaceát. Amikor az arcon lévő erek kitágulnak, vörösség következik be. Az ilyen típusú reakciókat kiváltó gyümölcsök közé tartozik a paradicsom, az ananász, az eper, a papaya és a vörös szilva. De nem a gyümölcs az egyetlen olyan étel, amely hisztamint szabadíthat fel. Egyéb kiváltó okok közé tartozik a padlizsán, a spenót, a gomba, a kagyló, a hüvelyesek, az alkohol és az erjesztett élelmiszerek (érlelt sajt).

Tejtermék

A tejtermékek, például a joghurt, a tejföl és a sajt szintén kiváltó okok lehetnek egyes emberek számára. A tejtermékek jó D-vitamin- és kalciumforrás, de gyulladáskeltő táplálék is. A gyulladás következtében fokozott arcvörösséget és duzzanat észlelhető. A tejtermékek fogyasztásának elhagyása csökkentheti a bőrpírt és a rosacea egyéb tüneteit. Könnyebb mondani, mint megtenni, de ha nem tudod teljesen elhagyni a tejtermékeket, próbáld meg visszaszorítani és cseréld le a tehéntejet rizstejre, mandulatejre vagy szójatejre.

Csokoládé

A csokoládé egy nagyon szuper boldogságforrás. De egyes embereknél rontja a rosacea állapotát, mert fahéjaldehidet tartalmaz, mely vegyület a fahéj ízét adja. Az erek tágulását okozhatja, ami bőrpírhoz vezethet.

Mi az, ami segíthet a rosaceaval szemben?

Ugyanúgy, ahogy bizonyos élelmiszerek gyulladásos reakciót válthatnak ki, és elősegíthetik a rosacea kialakulását, más élelmiszerek segíthetik a szervezetet a gyulladás elleni küzdelemben és csökkentik a rosacea tüneteit. Ilyen például a hagyma, a nyers fokhagyma, a banán, a spárga és a teljes kiőrlésű gabonák.

Az étkezés fontos szerepet játszik minden betegségben, így a rosacea kialakulásában is. Rosaceas betegeknél néhány autoimmun betegség gyakrabban fordul elő, ezek közül a lisztérzékenység kétszer olyan gyakorisággal, mint az átlagembereknél. Az emésztőrendszeri gyulladás, felszívódási zavar és immunrendszeri károsodás hatással van a bőrünkre. Az ételintoleranciák kivizsgálása kulcsfontosságú a tünetek kezelése érdekében. 

Az Oxygeni Hair & Skin FoodDetective ételintolerancia tesztjének segítségével akár 1 órán belül is megtudhatod, hogy 46 féle allergén közül melyekre vagy érzékeny. Ennek segítségével gyorsabban és hatékonyabban a gyógyulás útjára tudsz lépni. Látogass el egy Oxygeni szalonba, ahol segítenek elvégezni a tesztet!

 

 

rosacea_kialakulasa_tunetei_es_kezelese

A rosacea otthoni ápolása

Sajnos a rosaceára véglegesen még nincs gyógymód, viszont a tünetek enyhítésével sokat javítható az állapot. A megfelelő korai kezelés és a gyengéd rosaceás bőrápolás segíthet eltávolítani a vörösséget. 

A rosaceás bőrre nagy odafigyeléssel kell termékeket választani, mely irritáló anyagoktól, illatanyagoktól, színezékektől mentes és a bőr számára értékes, könnyen hasznosítható, támogató, hidratáló, nyugtató hatóanyagokat tartalmaz. 

A kemikáliamentes termékek használata csökkenti az intoleranciákat, a 100%-ban természetes hatóanyagaik nem irritálják a bőrt, a fejbőrt és természetes módon fejtik ki hatásukat. A natúr termékek használata nem csak a tünetek enyhítésében, de megelőzésben is sokat segíthet! Külső kezelés során érdemes leváltani az otthoni bőrápoló termékeinket 100%-ban natúr és kemikáliamentes termékekre, amik természetes módon segítik a javulást. Az Oxygeni Hair and Skin termékei illat és irritációmentesek és tökéletes megoldást nyújtanak.

 

 

rosacea_kialakulasa_tunetei_es_kezelese

Régóta keresed a megoldást a bőrproblémáidra?

Látogass el a Szabó Imre Hair & Beauty (Újbuda)-ba, az Oxygeni Hair & Skin partnerszalonjába, ahol szakképzett hajgyógyászok segítségével veheted fel a harcot a rosacea ellen! Foglalj időpontot hozzájuk online a BWNET-en keresztül!

 

Bejelentkezem az oxigénterápiára!

 

Szabó Imre Hair & Beauty (Újbuda)
1117 Budapest, XI. kerület
Alíz utca 6/b, A épület földszint 8.

Forrás: Webshop.oxygenihair.com