Sminktetoválás trendek

Hogyan változtak a sminktetoválás divatok az elmúlt években? Mi volt dögös a 90’-es években? Mi a divat ma és merre mutatnak a trendek? Ezekre a kérdésekre ad választ Kalcsu Kati mesterkozmetikus, sminktetoválás szakértő.

 

A sminktetoválás a 90’-es évek közepén jelent meg Magyarországon, s azóta is folyamatosan fejlődő terület. A trendek alakulását alapvetően három tényező befolyásolja: mindenekelőtt a divat, majd az annak határt szabó technológiai lehetőségek, végül a sminktetoválók felkészültsége - mondta Kalcsu Kati mesterkozmetikus, sminktetoválás szakértő, a Kalcsu Kati Szépségszalon tulajdonosa

 

 

A 90’-es években szó szerint értették a sminktetoválást, vagy az akkor divatos nevén a tartóssminket:

az erős színek, határozott, markáns vonalak jellemezték a sminktetoválást, ahol az eredmény gyakorlatilag valódi sminket jelentett.

 

„Ezzel szemben napjaink trendje a természetesség: a lágy vonalak, kidolgozott tónusok, személyiséghez tökéletesen passzoló színek adják a trendet, ahol az eredmény egy finom alapsmink, mely kiemeli az előnyöket, elfedi a hibákat, s ez által kiegyensúlyozottá és esztétikussá teszi az arcot” – mondta Kalcsu Kati.

 

Hozzátette: a sminktetoválás terén öt-tízévente van trendforduló, így nem kell félni senkinek, hogy a sminktetoválása egyik napról a másikra kimegy a divatból. Egyébként pedig a sminktetoválás 2-5 évente történő frissítését úgyis a divat változásainak megfelelően végzik a kozmetikusok.

 

Szemöldök: régen satírozott, most szálazott

 

A sok kozmetikában még elérhető satírozott szemöldök technika természetellenessége miatt egyre inkább kimegy a divatból. A satírozott szemöldök tömör, egyszínű, művi benyomást kelt, látszik a tetovált hatás.

A legújabb módszer, a szálazott szemöldöktetoválás kialakításánál éppen a természetes megjelenés a cél. Lényege, hogy finom szemöldök szálakat tetoválnak, igazodva a szemöldök vagy a haj színéhez. Így a sminktetoválás tökéletesen természetes hatású lesz. Azonban a szálazott technika nehéz műfaj, s csak kevesen képesek esztétikus szálazott szemöldök elkészítésére, továbbá a technika precíz sminktetováló gépet is igényel.

 

Ajak: régen szájkontúr, most fél és teljes satírozás

 

A szájkontúr a 90’-es években hódított, mára azonban teljesen kiment a divatból. A ceruzával kihúzott hatást keltő tetoválás az ajkak körvonalait adta csak meg. Teljesen természetellenessé, túl erős szín választásával akár közönségessé is tehette a női arcot. Bármennyire hihetetlen, még akadnak néhányan, akik elvétve ilyet kérnek.  Profi sminktetoválók azonban napjainkban szinte soha nem készítenek csupán szájkontúr tetoválást.

 

A szájkontúrt felváltó ma divatos technika a fél satírozás, mely során a megrajzolt szájszélektől befelé haladva a sminktetoválás színe fokozatosan elhalványodik. Ezzel a módszerrel a szájforma gyönyörűen megtervezhető, továbbá a hatás sokkal természetesebb, a végeredmény a férfi szemnek gyakorlatilag láthatatlan.

 

A sminktetoválás csúcsa a kontúr nélküli teljes ajaksatírozás, melynek eredményeként enyhén rúzsozott hatású, gyönyörű ajkakat kapunk. A technikával lehetőség van a száj formájának megszépítésére, akár az ajkak megnagyobbítására. A helyes szín megválasztásával az eredmény teljesen természetes, mely smink alapnak is kiváló. Az elkenődött rúzs a múlté. Maximum szájfény szükséges, ugyanis a tökéletes forma, volumen és szín már adott. A férfi nem látja a sminktetoválást, csak csábító, mégis elegáns ajkakat! Azonban e módszer nagyon komoly felkészültséget feltételez.

 

 

Szemhéj: régen határozott, most visszafogott

 

A 90’-es években olyan határozott, vastag és fekete szemhéjtetoválás volt a divat, amilyet csak eseményekre sminkelünk. Ez jellemezte az elmúlt évek megszokott szemhéj tetoválását, mely az utóbbi évek során szintén sokat finomodott. Bár régóta nem divat, ma is találkozni „körbezárt” szemhéjtetoválásokkal, melyek túlzottan hivalkodóan emelik ki a szemformát. Sőt! Türkizkék, akár többszínű szemtetoválásokkal is találkozhattunk az elmúlt években.

 

Napjaink szemhéj trendje sokkal visszafogottabb! A pillák tövébe húzva finom, elegáns sminktetoválás készül, mely kizárólag a klasszikus fekete színnel történik. A mai kor felfogásában készülő szemhéjkontúr szépen megadja a formát, kiemeli, ragyogóvá teszi a szemet, ám nem kelt állandóan, erősen kifestett hatást. Alkalomra, eseményre készülve, ha a szokottnál „erősebb” sminkre van szükség, ceruzával meg lehet erősíteni a szemhéjtetoválást.

 

 

Holnap és holnapután

 

A trendek egyértelműen a természetesség irányába mutatnak. Egy tökéletesen kivitelezett szemöldöktetoválás ma már fel sem tűnik. Az ajaktetoválás terén a természetesség mellett a friss, üde színek kerülnek túlsúlyba, elfeledtetve a korábbi sötét ajaktetoválásokat. Az eszközök és módszerek várhatóan tovább tökéletesednek a jövőben. Fontos, reménybeli változás lehet, mellyel egyre több kozmetikus kezébe kerülhetnének minőségi eszközök.

 

Megfigyelhető trend, hogy az új, egyre jobb eredményt garantáló eszközök egyre komolyabb szaktudást követelnek meg. Ezért ahhoz, hogy a sminktetoválással foglalkozó kozmetikusok követni tudják a divatot, folyamatosan fejlődniük kell.

 

 

 

Kalcsu Kati mesterkozmetikus, sminktetoválás szakértő, a professzionális sminktetoválás meghonosítója Magyarországon. 1997 óta foglalkozik sminktetoválással, mely idő alatt több ezer nőt varázsolt szebbé. 2001-ben alapította meg a Kalcsu Kati Szépségszalont, amely élen jár a hazai sminktetoválók képzésében valamint a legújabb sminktetováló trendek és technikák kifejlesztésében. Nevükhöz fűződik a szálazott szemöldöktetoválás és a kontúr nélküli ajaksatírozás hazai bevezetése.

www.kalcsukati.hu

www.facebook.com/kalcsukati

BWNet Magyarország