Inspiráció a professzionális kozmetikai pályához

Tábori Erika a Vanilla Day Spa tulajdonosának szakmai életútját mutatjuk be Nektek azzal a céllal, hogy inspirálódjatok egy olyan szakember által, aki a munkáját valóban hivatásnak tekinti és tudatosan építi karrierjét.

 

A szépség és a természetesség a szemléletemben kezdetektől összekapcsolódott. Kozmetikus tanulóként Ilcsi néni Szépítő Füvek műhelyében dolgoztam és tanultam. Amit Ilcsi néni képviselt, akkoriban merőben új volt, hiszen mindenki a boltokban kapható kozmetikumokban hitt, és egyáltalán nem volt publikus, mennyi, a bőr számára nem kifejezetten hasznos anyagot is tartalmaznak azok a készítmények.

 


Ilcsi néni ezzel szemben szó szerint frissen szüretelte a gyümölcsöket, gyűjtötte a gyógynövényeket, amiket aztán helyben feldolgozott. Hogy ezt végignézhettem, örökre meghatározta a szemléletemet: nem megszüntetni akarom a bőrhibákat, nem arra koncentrálok, hogyan lehet eltüntetni a tökéletlenséget, hanem mindig arra, hogy támogassam a bőrt, emlékeztessem rá, milyen az egészséges, fiatalos működése. Azt is megtanultam, ha egy tápanyagot azon az áron viszünk be a bőrbe, hogy hozzákeverünk másik párat, ami számára idegen, irritáló, hosszú távon inkább ártunk vele. A mesterem Ilcsi néninél Szaplonczay Kati volt, akitől nem csak rengeteget lehetett tanulni, de nyitott volt a tanulói ötleteire is.

 

 

Ilcsi néninél napi szinten jártam a laborba, beleláttam a gyártásba, Első pillanattól részt vettem a bemutatókon, először mint modell, azután segítőként, végül bemutató szakemberként. Később oktatóként magam is részt vettem a kozmetikus továbbképzésben.

 

Az iskolát befejezve rövid ideig Csirik Erzsébet sminkes stúdiójában dolgoztam kozmetikusként, majd a Hajas Szalonba kerültem kozmetikusnak. Hajas Lászlón keresztül megismertem a fotózások, forgatások, kifutók, bemutatók világát is, s gyakorlatot szereztem sminkesként. Laci mellett rengeteget tanultam, exkluzív szalon vendégfogadásról a fodrászatról, festékek keveréséről, a frizurákról is. Sminkesként részt vettem szépségkirálynő választásokon, a Look of the Year modellversenyen, Wella, Tony and Guy és Vidal Sasson bemutatókon. Ez a Divat, Playboy ésWella katalógus fotózásokon.

 

A Hajas Szalon után a Hotel Kempinski Jacques Dessange Szépségszalonjában dolgoztam, majd Erily Szalon néven közös vállalkozásba kezdtem Budapest VII. kerületében Molnár Joli fodrásszal.

 

Első önálló üzletemet, a L’Eden Natur kozmetikát a Bécsi úton, rendhagyó módon egy lakásban indítottam el. Vendégeim otthonosan érezték magukat a „lakáskozmetikában”, mely bizonyos értelemben „női klubként” is működött. Nagyon kellemes emlékeket őrzök erről az időszakról.

 

Hétvégenként már magam is oktatóként dolgoztam, illetve bemutatókra jártam a Szépítő Füvek csapatával.

 

Mestervizsgát tettem a szakmámból, mellette beleástam magam a tradicionális keleti eljárásokba, az Ayurvédába és a Panchakarmába (előbbi az öngyógyító folyamatokat támogató, utóbbi a tisztító, méregtelenítő módszerek összessége) Színterápia, reiki, akupresszúra, Schüssler sók, homeopátia, köpölyözés képzéseken vettem részt.

 

Reflexológiát tanultam Oláh Andornál, és pedikűrös-manikűrös OKJ-s vizsgát tettem le.

Főiskola, szakoktatóként végeztem a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán.

Az utóbbi nyolc évben folyamatosan bővítem a természetes alapanyagokkal kapcsolatos ismereteimet a Panarom Aromaterapeuta és Szépségterapeuta Intézetben.  Szépségterapeuta és Aromaterapeuta vizsgám után most a Nemzetközi Aromaterapeuta vizsgára készülök, illetve Szubtilis Aromaterápia képzésre járok.

 

Időközben a francia Mary Cohr márkát forgalmazó magyarországi cég felkért magyarországi trénernek. 3 éven át Párizsban és itthon vettem részt képzéseken, melyeknek a Mary Cohr kezelések és termékek részletes ismeretén kívül, fontos része volt a  felnőtt oktatás elméleti és gyakorlati módszertana, a vendégfogadás oktatása, eladástechnika oktatása, szalon menedzselés.

 

Mindezt a tapasztatot felhasználva terveztem meg saját szépségszalonomat a Vanilla Day Spa-t, melyet 2008-ban nyitottam meg.

 

Rendszeresen publikálok Beauty Fórum szakmai magazinban szakmai fórumokon, s 2004 óta minden Beauty Fórum Szakkiállítás és Szakvásár háziasszony/műsorvezetőjeként is tevénykedem.

 

Erika online is elérhető vendégei számára az alábbi linken:

http://www.bwnet.hu/szolgaltato/Tabori_Erika/Vanilla_Day_SPA

BWNet Magyarország